Tot eind september 2020

Les Petites Mairies du Pays d’Auge (Normandië, Frankrijk)
Fotografie Frederik Vanderstraeten (Kon. Fotokring Lux Nova, Gent)

 

In periode 2010-2019 doorkruisten mijn vrouw en ik Normandië en was onze uitvalsbasis de kleine gemeente Montviette in de Pays d’Auge. In de loop van de jaren fascineerden ons de piepkleine gemeentehuizen van deze landstreek. Sommigen zijn amper één à twee kamers groot en slechts enkele uren per week geopend. Ze zijn vaak opgetrokken in de natuursteen die in de buurt overal te vinden is en de meesten zijn ook zeer goed onderhouden.

Deze gemeentehuisjes staan vaak net buiten het dorp op de kruising van een grote baan met de kleinere die naar het dorp leidt. Andere staan op een cruciaal invalspunt van het dorp. De reden van deze inplanting is niet ver te zoeken, gezien zij vroeger naast gemeentehuis ook de rol toebedeeld kregen van tolhuis. Iedere handelaar moest daar in de periode eind 19de begin 20ste eeuw tol betalen vooraleer hij/zij met zijn/haar koopwaar het dorp in mocht.

Er bevinden zich momenteel zo’n 100 van deze gemeentehuisjes in de Pays d’Auge. Op twee jaar tijd bracht ik ze allemaal in beeld en wordt hier een selectie van de 30 meest belangrijke gepresenteerd.
Veel kijkgenot.